Matti Nuutinpoika

Matti Nuutinpojan puumerkki.

Matti Nuutinpoika oli ensin yhtiömies Nyrölän talossa ja sai sitten haltuunsa puolet talosta.

Matin perhesuhteet kuvataan perukirjassa. Matilla oli vaimo, Maria Yrjöntytär, ja kaksi alaikäistä lasta, Vilppu ja Maria. Lasten etua valvoi perunkirjoituksessa isän siskon puoliso ja Nyrölän toisen puolen isäntä Erkki Heikinpoika.

Vilppu Matinpojan vaiheista ei ole tietoa, mutta Nyrölässä hän ei asunut aikuisena. Maria Matintyttärestä tuli talon emäntä äitinsä jälkeen. Hänen puolisona Heikki Tuomaanpoika tuli vihkimerkinnän mukaan Jämsästä.

Matin tavarat

Jo Matin äidin perukirjassa mainitaan Matin ostamat kuparinen viinapannu ja suuri rautapata, mutta ei vielä  vanhaa, heloitettua arkkua, joka mainitaan Matin perukirjassa. Ehkä se kuului Maria Yrjöntyttären kapioihin, ja Maria saattoi tuoda taloon tullessaan myös villakarstat ja pirran.

Emännät tekivät käsitöitä, ehkä villasukkia ja lapasia, ehkä myös osan talon liinavaatteista, joita oli kaksi sängynpeitettä, kolme karkeaa lakanaa, kaksi tyynyä, tyynynliina ja pöytäliina. Emännät myös hoitivat karjan. Yksi talon lehmistä oli punainen, toinen vanha ja valkoinen ja kolmannen nimi oli Kirjonen.

Matin paremmat vaatteet mainitaan perukirjassa: vanha, halpa lammasturkki, ruskea kangasröijy, kaksi uutta sarkatakkia ja vanha punainen paita.

Leskiemännän puoliso

Matti Nuutinpojan kuoleman jälkeen leskiemäntä Maria Yrjöntytär avioitui Risto Tuomaanpojan kanssa, josta tuli talon seuraava isäntä neljän vuosikymmenen ajaksi. Risto oli usein riidoissa kaskimaiden omistuksesta ja vastusti uudistilojen ja torppien perustamista Nyrölään.

Ristoa kutsutaan asiakirjoissa lisänimellä Nyrönen. Hän ei tiettävästi ollut sukua muille kuin nuorelle isännälle Heikki Tuomaanpojalle, jota hän kutsuu eräässä käräjäpöytäkirjassa veljekseen. Ikänsä puolesta vanha ja nuori isäntä saattoivat hyvin olla veljeksiä: Risto oli kymmenen vuotta vaimoaan nuorempi ja kymmenen vuotta veljeään vanhempi.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Nuutti Pertunpoika ← Matti Nuutinpoika →  Vappu Nuutintytär