Erkin ja Helenan lapset

Erkki Aataminpojalla ja Helena Matintyttärellä oli kahdeksan lasta. Esikoinen Eeva kuoli neljän kuukauden ikäisenä hinkuyskään. Kuopus Heta Stiina kuoli kuusi vuotta isänsä jälkeen samaan sairauteen kuin isänsä, keuhkotautiin.

Sukutaulussa ovat Erkki Aataminpojan ja Helena Matintyttären lapset ja heidän puolisonsa, heidän välissään olevalla viivalla on vihkimisaika, sekä lastenlapset.

Leena Erkintytär muutti 18-vuotiaana talollisen pojan Topias Erkinpojan vaimoksi Kuukkajärven kylän Kumpuun. Ilmeisesti Leena Erkintytär kuoli nuorena, sillä Topias Erkinpojan vaimona on myöhemmässä rippikirjassa Leena Juhantytär eikä  Leena Erkintytärtä tai hänen lapsiaan mainita vanhempien lahjakirjassa.

Juha Erkinpojasta tuli Koppelin isäntä.

Matti Erkinpoika muutti kotivävyksi Petäjäveden Kuivasmäen kylän Surma-ahon taloon. Matti sai vaimonsa Maija Matintyttären kanssa yksitoista lasta ja oli talon isäntä vanhan isännän jälkeen. Talossa oli rippikirjan mukaan paljon palvelusväkeä. Matti kuoli talon eläkemiehenä 1890-luvulla.

Koppelin toiseksi vanhimman tyttären nimi on kastemerkinnässä Maija Loviisa, mutta myöhemmin häntä nimitetään Maija Liisaksi. Maija Liisa Erkintytär asui rippikirjan mukaan Petäjäveden Ylä-Kintauden kylässä Kauhalahden torpparin Juha Kallenpojan vaimona ja sai ainakin neljä lasta.

Erkki Erkinpoika asui naimattomana Koppelissa. Jyväskylän seurakunnan lastenkirjassa on monta merkintää hänestä: sairas, laiska, varoitetaan ja jätetään. Näköjään Erkki ei osannut lukea tai jaksanut päntätä päähänsä katekismusta. Syynä saattoi olla huono näkö, sillä rippikirjan mukaan Erkki oli yksisilmäinen. Lopulta poika päästettiin ripille 25-vuotiaana. Erkki kuoli 29-vuotiaana pistokseen eli keuhkosairauteen.

Eeva Erkintytär näkyy Uuraisten rippikirjassa Kuukkajärven kylän Tahvolassa miniänä ja myöhemmin talon emäntänä. Hänellä oli puolisonsa Erkki Joonanpojan kanssa kahdeksan lasta. Eeva Erkintytär kuoli poikansa luona Kuukkajärven Kummussa.

Perheen kuopuksen, Heta Stiinan, kastemerkintää ei ole löytynyt, mutta hänet mainitaan lastenkirjassa perheen muiden lasten perässä ja rippikirjassa talon tyttärenä. Heta Stiina Erkintytär avioitui 18-vuotiaana Palokan kylän Vasaramäen torpan pojan Jeremias Matinpojan kanssa. Vasaramäen talo sijaitsee Nyrölän ja Palokan kylien välillä Saarenmaalla Iso-Vasaraisen etelärannalla. Heta Stiina kuoli pari kuukautta sen jälkeen, kun oli synnyttänyt esikoisensa. Tästä pojasta, Mooses Vasarasta, tuli Korttajärven Rajaniemen torpan isäntä ja väkivahvan Hetan aviomies.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Erkin ja Helenan eläke 1847  Erkin ja Helenan lapset → Juha Erkinpoika