Kariniemen Miina

Kun Koppelin Miina pääsi rippikoulusta 16-vuotiaana, hän sai kehuja hyvästä lukutaidosta ja erinomaisista kristinopin tiedoista. Miinalla oli ehkä tilaisuus lukemiseen myöhemmin palveluspaikoissaan.

Jyväskylän seminaari, poikien mallikoulu kuvassa takana vasemmalla.

Miina oli rippikirjojen mukaan piikana setänsä luona Hieta-ahon torpassa ja Jyväskylän Äijälässä, siivoojana miesten seminaarin mallikoulussa ja piikana kauppias J. H. Poikolaisen suuressa taloudessa, johon kuului yksitoista lasta, opettaja, kauppapalvelijoita, piikoja ja renkejä. Miinan kerrotaan palvelleen myös patruuna Julius Johnsonin emännöitsijänä Kuokkalan kartanossa.

Koppelin Miina asui Jyväskylän pitäjän puolella Salmelassa, kun hän 43-vuotiaana meni naimisiin 31-vuotiaan Frans Taavetinpoika Järvisen kanssa. Miina oli ollut 25 vuotta palveluksessa hyvin toimeentulevissa taloissa. Naimisiin mentyään hän muutti Fransin kanssa Korpilahdelle Karisniemen mäkitupaan, jota myös torpaksi kutsuttiin.

Frans Järvinen oli syntyisin Korpilahdelta. Sieltä hän tuli töihin Jyväskylään ja oli renkinä piiriläkäri Schildtillä ja seminaarissa, missä Frans ja Miina ehkä tapasivat. Frans muutti kaupungista takaisin Korpilahdelle ja asui itsellisenä Mellerin talossa. Siellä oli piikana Miinan velivainajan tytär, Iida Vilpuntytär Koppeli.

Karisniemen torppaan monet sairaat löysivät tiensä, kun he etsivät apua vaivoihinsa. Miinalla oli luonnon rohdoista valmistettuja lääkkeitä ja ihmeitätekevä parantajan taito. Hän pystyi auttamaan monia toivottomasti sairaita. Miinan kerrotaan saaneen oppia Kuuvalon Jussiksi kutsutulta kuululta kansanparantajalta. Muistitietoa Miinan parannuskeinoista on koottu Nyrölän kyläkirjaan.

Miinasta ja Fransista on valokuva Gröndahl–Murtola sukuseura ry:n jäsenlehden Petäjä numerossa 24.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Hieta-ahon Matti → Kariniemen Miina → Pirttimäen Kalle