Juha Erkinpoika

Juha Erkinpojan puumerkki vuodelta 1867.

Juha Erkinpoika oli ollut naimisissa seitsemän vuotta Esteri Vilpuntyttären kanssa ja heillä oli kolme lasta, kun he saivat Koppelin talon Juhan vanhemmilta Erkki Aataminpojalta ja Helena Matintyttäreltä. Lahjoituksen ehtona oli, että he huolehtivat vanhan isännän ja emännän eläkkeestä ja maksavat muille lapsille heidän perintöosansa talosta.

Juhan ja Esterin omistusoikeus Koppeliin vahvistettiin kolmannen lainhuudon jälkeen Laukaan syyskäräjillä 1847. Talon veroluku oli silloin 1/36 manttaalia. Talosta kolmannes oli omaa ja kaksi kolmannesta valtion omistamaa.

Juhan ja Esterin esikoinen syntyi 9 kuukautta häiden jälkeen ja sen jälkeen lapsia tuli joka toinen vuosi. Vain kuopus Kalle syntyi neljän vuoden viiveellä joulukuun 28. päivänä vuonna 1860. Kolme alle kolmevuotiasta lasta kuoli hinkuyskään ja tulirokkoon.

Eläkesopimus vuodelta 1863

Juha Erkinpoika ja Esteri Vilpuntytär lahjoittivat Koppelin vanhimmalle pojalleen Johannekselle. Jyväskylän seurakunnan kastettujen luettelossa pojan nimi on ruotsinkielisessä asussa Johan, mutta myöhemmin hänestä käytetään asiakirjoissa useimmiten nimeä Johannes ja samaa isännimeä.

Lahjakirja laadittiin Oikarin Meijälässä 26.1.1863. Sen todistajina olivat Soukkajärven talolliset Kalle Erkinpoika Huovilasta ja Juha Eliaksenpoika Meijälästä. Johannes oli silloin 23-vuotias ja hänen nuorin veljensä Kalle oli kaksivuotias. Lahjakirja kiinnitettiin Jyväskylän käräjillä lokakuussa 1867. Siitä käy ilmi, että Johanneksen oli maksettava sisarusten perintöosuutena yhteensä 300 ruplaa niin, että tytöt saivat kolmanneksen ja pojat kaksi kolmannesta.

Lahjakirja alkaa seuraavasti:

Talon saa hän pitää ja nautita ijäisiin aikoin Peltojen niittujen Mehtän maitten ja kalavetten kanssa ja kaikki mitä Taloon ale kuuluva on ja wasta kuuluvaksi tulee mistä nimestä olla mahta Kuin myös saa hän huuttattaa Talon ihte nimeensä koska hän tahtoo Ja Talon hallituksen saa hän myös valtaan ottaa koska hän tahtoo vaan silloin kuin hän talon hallituksen vastaan on ottanut niin pitää etellä mainittu poikani minullen ja minun waimolleni maksaman syytinkijä.

Eläkemies Juha Erkinpoika kuoli 68-vuotiaana lokakuussa 1885. Kuolinsyyksi seurakunnan haudattujen luetteloon pantiin ahdistus. Vanha emäntä Esteri Vilpuntytär kuoli kymmenen vuotta myöhemmin 77-vuotiaana, kuolinsyynä oli ruusu. Perinnönjako Esterin jälkeen pidettiin 1.4.1895. Tilaisuudessa kirjoitettu kuitti on kuvattu Nyrölän kyläkirjassa.

Juhan ja Esterin lapset
  1. Vanhimmasta pojasta Johanneksesta tuli Koppelin isäntä
  2. Matti sai perintöosanaan Hieta-ahon torpan.
  3. Vilppu Johanneksenpoika nai leskiemäntä Fredrika Vilpuntyttären Tikkalan kylän Laukkalan talosta Korpilahdelta. Vilppu kuoli keuhkotulehdukseen jo vuoden kuluttua. Tytär Iida syntyi isän kuoleman jälkeen.
  4. Edla Juhantytär meni naimisiin suutari August Hyytiäisen kanssa. He saivat yksitoista lasta ja asuivat eri paikoissa Nyrölässä, Vesangan Kotasenmäessä ja Taipaleella ja Jyväskylän Syrjälässä.
  5. Koppelin Miinasta tuli kansanparantajana tunnettu Kariniemen Miina.
  6. Iida Maria avioitui Puuppolan Mommilaan leski-isännän Topias Juhanpoika Matilaisen kanssa. Heidän lapsensa Sulo Iivari ja Rauha Lyydia olivat ensimmäisiä kansakoululaisia vuonna 1890 perustetussa Puuppolan koulussa. Rippikirjan mukaan Sulo Topiaanpoika kuoli 20-vuotiaana Amerikassa 28.12.1902.
  7. Kallesta tuli kotivävy Kuikan Pirttimäkeen.

Lähteet:

Huovila Aaro, Nyrölän historiatoimikunta, 1988: Kylä Keski-Suomen katolla Nyrölä. Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Erkin ja Helenan lapset ← Juha Erkinpoika → Esterin äidin suku Rummakossa, Sikamäessä ja Mäkelässä