Erkki Aataminpoika

Koppelissa asui jonkin aikaa neljä sukupolvea: Erkki Aataminpojan perhe, hänen vanhempansa Aatami Vilpunpoika ja Kaisa Erkintytär ja isoäitinsä Kaisa Olavintytär.

Erkki Aataminpojan aikana Nyrölässä pidettiin isojaon päätöskokous 12.7.1827. Koppelin pinta-ala oli isojaon jälkeen 233 hehtaaria. Erkki Aataminpoika hankki lisää metsämaata, kun Hietalan uudistila yhdistettiin Koppeliin vuonna 1843.

Erkki Aataminpojan vaimo oli Helena Matintytär Jyväskylän Survosta. Kaikki muut kirkonkirjoihin merkityt Helenat olen tällä sivustolla lyhentänyt Leenaksi, mutta tämän Koppelin miniän nimi olkoon eläkesopimuksen mukaisesti Helena. Erkillä ja Helenalla oli kahdeksan lasta.

Erkki ja Helena lahjoittivat talon vanhimmalle pojalleen Juhalle ja tämän vaimolle Esteri Vilpuntyttärelle. Lahjakirjan kirjoitti Jämsän alueen rokottaja Nordlund, sen todistivat Vilppu Matinpoika Vesangan Sipilästä ja Erkin veli, Hietalan torppari Matti Aataminpoika. Juha Aataminpoika haki lainhuutoa tilaan syyskäräjillä 1847. Lahjakirjan mukaan Juhan ja Esterin oli huolehdittava vanhusten eläkkeestä ja maksettava talosta lunastusta talon muille pojille 28 ruplaa ja tytöille 14 ruplaa.

Erkki Aataminpoika kuoli keuhkotautiin 59-vuotiaana vuoden ja kolmen päivän kuluttua lahjakirjan kirjoittamisesta. Vanha emäntä Helena Matintytär ehti nauttia eläkettä kymmenen vuotta.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Kiista Koppelista ← Erkki Aataminpoika → Jyväskylän Survo