Kiista Koppelista

Matti Kant alkoi vaatia Aatami Vilpunpojalta perintömaataan itselleen keväällä 1797. Hänellä ei näytä olleen oikein tietoa isänsä Aatami Heikinpojan tekemän sopimuksen ehdoista. Asiaa käsiteltiin usean vuoden ajan. Aatami Vilpunpoika sai matkustaa monta kertaa käräjätuvalle Laukaan Petruman kylän Finnin taloon.

Sopimukseen nojaten Aatami Vilpunpojan asiamies esitti talvikäräjillä 1798 laskun, jonka maksamalla Matti voisi lunastaa vuokra-alueen itselleen. Siinä esitettiin talon verot ja maksut, jotka vuokralainen oli hoitanut usean vuoden aikana. Laskun loppusumma oli 31 riksiä ja 32 killinkiä. Se sisälsi seuraavaa:

  • sopimuksessa mainittu rahavelka ja uusi rahavelka vuonna 1788
  • maantien mittaus
  • Laukaan emäkirkon uusi rakennus
  • hakemus kuninkaalliselle majesteetille
  • Aatami Heikinpojan ja tämän vaimon verot kuudelta vuodelta
  • Aatami Heikinpojalle lainatut kahdeksan kappaa ruista
  • Jyväskylän kappalaisen asuinrakennus ja viljelykset, tynnyri ja 10 kappaa ruista, ja
  • osuus sotilaan ja resrviläisen pestirahasta.

Aatami Heikinpoika myönsi panneensa maan pantiksi velasta ja ottaneensa Aatami Vilpunpojalta lisää velkaa 3 riksiä ja 32 killinkiä, joten velkaa oli yhteensä 8 riksiä. Muut kulut ja muut sopimuksen ehdot hän kiisti.

Harapoika.

Syksyllä 1799 pöytäkirjaan merkittiin  sopimus, jolla Matti ja Aatami jakoivat tilan rakennukset ja pellot puoliksi. Aatami sai tilan itäisen puolen, rakentamansa rakennukset ja niityt Koppelisuon siltaan asti. Matti sai läntisen puolen ja niityistä Karjokummunojanvarren sillan alapuolelta, Syvänlammenkorven ja Kaivonurmen, joiden kunnostamisesta hänen oli maksettava Aatamille 16 killinkiä. Aatami Heikinpoika sai pitää eläke-etunaan vanhat peltonsa ja niittynsä.

Matti Kant ei ryhtynyt isännäksi, vaan myi maansa Aatami Vilpunpojalle vuoden kuluttua sopimuksesta 19. päivänä joulukuuta 1800. Tosin hän piti itsellään pienen alueen sotilaspalvelunsa ajaksi: neljä kapanalaa peltoa ja kolme kuormanalaa niittyä. Kauppahinta oli 66 riksiä ja 32 killinkiä, josta Matti sai käsirahana 20 riksiä. Aatami Vilpunpoika haki lainhuutoa tilaan talvikäräjillä 1801.

Kaupanteon jälkeen Matti Kant yhä viljeli talon peltoja. Hänellä oli mielestään siihen oikeus, koska loppuosa kauppahinnasta oli maksamatta. Matti kylvi keväällä kuusi kappaa ohraa, korjasi siitä syksyllä 24 kappaa ja kylvi tilalle rukiin. Talvikäräjillä 1802 Matti määrättiin luovuttamaan Aatamille vilja, oljet ja akanat ja maksamaan tämän oikeudenkäyntikuluja 2 riksiä ja 32 killinkiä.

Aatami Heikinpoika yritti pitää maan perheen hallussa kaikin keinoin. Hän teetti kirjurilla Vehniällä 10.2.1801 lahjakirjan, jolla antoi pojalleen perintötorpan. Talvikäräjillä 1802 vahvistetun sopimuksen ehtona oli, että Matti pitää pellot viljeltyinä ja maksaa kolmasosan sadosta syytinkiä ja sisarilleen 20 riksiä perintöosana talosta. Torpan paikaksi määrättiin sama alue, jonka Matti juuri oli myynyt Aatami Vilpunpojalle. Mikä lie lahjakirjan juridinen merkitys olikaan, Matti Kantista ei tullut torpparia.

Talollinen Aatami Vilpunpoika

Sopimuksessa ei ollut mitään aikamäärää, mihin mennessä Aatami Heikinpojan tai hänen perillistensä piti maksaa velka Aatami Vilpunpojalle, ennen kuin tämä saa alueen omakseen. Aatami Vilpunpoika haki omistusoikeutta alueeseen ja sai kiinnekirjan Koppelin taloon Laukaan talvikäräjillä 1803.

Aatami Heikinpoika yritti yhä purkaa poikansa tekemää kauppaa ja vetosi talvikäräjillä 1804 siihen, että oli lahjoittanut talon puolikkaan pojalleen sillä ehdolla, että tämä huolehtii hänen eläkkeestään. Hän vaati Aatami Vilpunpojalta syytingiksi kaksi tynnyriä viljaa vuodessa ja muut välttämättömät tarvikkeet, joista hänen mukaansa oli sovittu suullisesti.

Asiassa kuultiin todistajana lampuoti Heikki Sipinpoika Tuohimäkeä Korttajärven kylästä. Heikki oli kuullut Aatami Vilpunpojan sanovan kolmisen vuotta aiemmin: Kyllä minä maksan syytinkiä, jos sinun tyttäresi solmii avioliiton minun poikani kanssaSopimuksen mukaista naimakauppaa ei koskaan tehty.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Vuokrasopimus Koppelista ← Kiista Koppelista → Erkki Aataminpoika