Ruotusotilas Matti Kant

Aatami Heikinpojan ja Vappu Pekantyttären ainoa poika Matti pestautui vakinaiseen palvelukseen Rautalammen komppanian ruodun 3 sotilaaksi vuonna 1792. Ruotuun kuuluivat Soukkajärven talot Nyrölä ja Oikari sekä Äänekosken Honkola.

Matti palveli ruotusotilaana kymmenen vuotta. Hänet erotettiin 30-vuotiaana 21.3.1803 heikkonäköisyyden ja sairaalloisuuden vuoksi. Palvelusaika osui Kustaan sodan ja Suomen sodan väliin, eikä Matti joutunut sotatoimiin.

Matille annettiin armeijassa sotilasnimi Kant. Rippikirjassa hänellä on usein lisänimenä Lång. Matin pituus oli kuusi jalkaa eli 178 cm. Vuorimiehen aineistossa Jyväskylän seudun noin 100 mitatusta ruotusotamiehestä pisimmät olivat Matti Kant ja kolme muuta yhtä pitkää miestä.

Matin vaimo oli ruotusotilas Taneli Strömin ja Sofia Juhantyttären kuopus Liisa Puuppolan sotilastorpasta Laulaalasta. Liisa oli 15-vuotias, kun isä kuoli ja Sofia muutti Uuraisten sotilastorppaan tyttärensä Hetan ja tämän puolison ruotusotamies Joonas Uddin luo.

Liisa ja Matti saivat lapsen vuosi ennen vihkimistä, ja toinen oli tulossa, kun heidät vihittiin. He muuttivat Nyrölästä Puuppolaan Loukialan alaiseen torppaan ja sieltä Tikkamannilan torppaan. Matti lainasi perheensä ruokkimiseen 15 kappaa ruista vanginkuljettaja Kalle Alholta ja peri tältä syksyllä 1806 riksin rahaa, jonka oli antanut velan pantiksi.

Matti Kant kuoli keuhkotautiin 37-vuotiaana 11. päivänä marraskuuta 1810. Hän oli kirjoilla Nyrölässä, mutta kuoli Kuikan Kulmalassa, Jyväskylästä Puuppolan ja Oikarin kautta Saarijärvelle johtavan maantien varrella olevassa talossa.

Liisa  Tanelintytär Ström

Liisa Strömistä ei koskaan tullut talon emäntää, vaikka hän pääsi naimisiin talollisen pojan kanssa. Leskenä Liisa asui Nyrölän Purussa ja Kuikassa ja sitten susiparina Samuli Samulinpojan kanssa Varrenmäen uudistalossa Nyrölän ja Vesangan kylien välimailla. Samuli oli tullut Varrenmäkeen kotivävyksi ja jäänyt leskeksi. Liisalla ja Samulilla oli tytär Loviisa, mutta vihille heitä ei päästetty ilman Matti Kantin kuolinpesän selvitystä.

Varrenmäkeen lähetettiin talollinen Juha Erkinpoika Kolu ja torppari Juha Juhanpoika Loukiala pitämään Matti Kantin perunkirjoitusta tammikuussa 1818. Heillä ei ollut muuta kirjattavaa kuin Liisan lausahdus, että hänellä ei ole eikä koskaan ole ollutkaan mitään omaisuutta.

Liisa vihittiin toista ja Samuli kolmatta kertaa muutama kuukausi ennen Juhan syntymää. Sittemmin he asuivat Vertaalan Kyyhkysessä. Liisa kuoli miehensä jälkeen kirkonköyhänä miehensä pojan Juhan luona Kuikan kylän Lerkkalan torpassa.

Matin ja Liisan tytär, Maria Matintytär, muutti kotoa 15-vuotiaana, eikä hänen vaiheistaan ole tietoa. Aatami Matinpoika, avioitui Kuikassa Saara Yrjöntyttären kanssa. Muiden Matin ja Liisan lasten kohtalosta ei ole tietoa. Perhe muutti kylästä toiseen ja asui välillä myös Uuraisten puolella, eikä kaikkia muuttoja ole kirkonkirjoissa. Todennäköisesti monta lasta kuoli pieninä.


Lähteet:

Vuorimies Heikki, 1989: Jyväskylän seudun ruotusotamiehet vuodesta 1710 Ruotsin valtakauden loppuun. Jyväskylä.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Aatami Heikinpojan uudistila←Ruotusotilas Matti Kant→Vuokrasopimus Koppelista