Vuokrasopimus

Aatami Heikinpoika vuokrasi Aatami Vilpunpojalle puolet tilastaan Nisulassa lokakuun 19. päivänä 1786 laaditulla sopimuksella. Vuokrattua aluetta kutsuttiin Kappelinmaaksi ja isännälle jäävää talon puolikasta Kallioahonmaaksi. Aatami Vilpunpojan rakentamat rakennukset jäivät paikalleen, mutta isännän piti siirtää omansa Kallioahonmaalle.

Kappelinmaasta tuli myöhemmin Koppeli. Myös seurakunnan asiakirjoissa näkyy joskus nimi Kappeli, mutta nimi vakiintui pian Koppeliksi.

Sopimuksen mukaan vuokralainen sai haltuunsa kaikki uudistilan pellot. Hänen piti maksaa tavanomaista vuokraa sekä talon verot ja maksut. Isännän maksettavaksi jäi vain maanmittarin palkkio. Muutoin kaikki talossa jaettiin tasan: rakennukset, kaskimaat, osuus kylän myllyyn ja yhteisiin kalavesiin sekä talolle kuuluvat työt pitäjän maanteiden rakentamisessa.

Isäntä oli velkaa vuokralaiselle 4 riksiä ja 16 killinkiä. Velka ei ollut juuri rengin vuosipalkkaa suurempi. Kun Matti Kant peri käräjillä Risto Tuomaanpojalta osaa rengin palkastaan talvella 1794, hänen vuosipalkkansa oli 4 riksiä ja 16 killinkiä.

Sopimuksella isäntä pani vuokra-alueen velkansa pantiksi. Jos velallinen tai hänen lapsensa eivät pystyisi maksamaan velkaa, Aatami Vilpunpoika saisi pitää vuokra-alueen omanaan.

Albert Gebhard: Kauppa-naiminen.

Sopimuksessa oli naimakauppaa koskeva ehto: talon puolikas oli Aatami Vilpunpojan koko hänen elinaikansa ja sen jälkeen hänen lapsensa, jonka pitää solmia avioliitto Aatami Heikinpojan lapsen kanssa. Jos avioliittoa ei solmita, Aatami Heikinpojan lapset saavat vuokra-alueen hallintaansa maksamalla rahavelan lisäksi korvauksen vuokralaisen tekemistä viljelyksistä ja rakennuksista.

Koppelissa elettiin aluksi sovussa. Vappu-emäntä oli Aatamin ja Kaisan esikoisen kummi. Pariskunnat kävivät yhtä aikaa Jyväskylän kirkossa ehtoollisella 4. päivänä huhtikuuta ja 11. päivänä heinäkuuta 1790.

Aatami Vilpunpoika jatkoi peltojen raivausta. Mäkiahossa hän kaatoi puita samassa paikassa, jossa Risto Tuomaanpoika oli jo aiemmin alkanut raivata kaskea.  Riston pyynnöstä Aatami määrättiin Laukaan käräjillä pysymään poissa Riston alueelta.

Koppelin niityt tarkastettiin 27.5.1793 ja Aatami Vilpunpojan hallinnassa olevat niityt vahvistettiin talvikäräjillä 1796. Niityt olivat:

  • Puronsilmänaluskorpi, pinta-ala puoli tynnyrinalaa, tuottaa yhden heinäkuorman
  • Jokiniitynalusrasi, pituus 100 syliä, leveys 68 syliä, tuottaa neljä heinäkuormaa
  • Koppelinsuonranta, Koppelinmäen alta Karjukummunojaan, tuottaa neljä heinäkuormaa, ja
  • Syvänlamminkorpi etelässä, tuottaa yhden heinäkuorman.

Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Ruotusotilas Matti Kant ← Vuokrasopimus Koppelista → Kiista Koppelista