Aatami Vilpunpoika

Aatami Vilpunpojan puumerkki vuodelta1809, todistajan allekirjoitus perukirjassa.

Aatami Vilpunpoika mainitaan Jyväskylän rippikirjassa 1770-luvun lopulla Vilppu Nuutinpojan poikana Mäkiahossa. Viiden vuoden ajalta nuoresta miehestä ei ole rippikirjassa merkintöjä Nyrölästä, mutta sitten hän palaa kotikylään vaimonsa Kaisa Erkintyttären kanssa.

Aatami Vilpunpoika oli aluksi renkinä Aatami Heikinpojan uudistilalla. Miehet olivat serkkuja, sillä heidän vanhempansa, Vilppu Nuutinpoika ja Vappu Nuutintytär, olivat sisaruksia. Sitten Aatami vuokrasi puolet tilasta ja kaikki sen pellot. Hän rakensi useita tai ehkä kaikki siellä olevat rakennukset ja raivasi lisää peltoa ja uusia niittyjä.

Vuokrasopimuksessa Aatami Heikinpoika pani vuokra-alueen velkojensa pantiksi. Hän toivoi alueen palautuvan perheensä omistukseen, jos ei muuten, niin osapuolten lasten välistä naimakauppaa koskevan ehdon avulla.

Aatamilla ja Kaisalla oli seitsemän lasta. Aatamin äiti, Kaisa Olavintytär, eli Koppelissa 81-vuotiaaksi ja kuoli elokuussa 1817. Aatamin elämä päättyi jouluaattona 1829. Kaisa Erkintytär eli viisitoista vuotta miestään pidempään.

Aatamin ja Kaisan lapset

Erkki Aataminpoika oli yhdeksän vuotta veljeään Juhaa vanhempi, ja hänestä tuli seuraava Koppelin isäntä. Juha Aataminpoika oli rippikirjan mukaan vammainen ja yksisilmäinen, mikä voi olla syynä siihen, että hän pysyi naimattomana ja asui ikänsä Koppelissa.

Erkki Aataminpojan vaimo, Leena Matintytär, ja Eeva Aatamintyttären mies, Juha Matinpoika, olivat sisaria. Juha Matinpoika isännöi Survon osataloa isänsä jälkeen ja sai Eevan kanssa kolme lasta. Leskeksi jäätyään Eeva solmi uuden avioliiton ja kuoli Survon Sulkulan emäntänä suurten kuolinvuosien aikana.

Anna Liisa Aatamintyttärestä tuli Nyrölän Kyyhkysen talon emäntä. Anna Liisa ja Matti Juhanpoika saivat kahdeksan lasta. Vanhoilla päivillään he antoivat talon lapsilleen ja asuivat syytingillä omassa mökissä.

Anna Liisan aviomiestä Mattia sakotettiin kahdesti julkisesta juopottelusta: kerran käräjillä ja toisen kerran jossakin suuressa joukkokokouksessa. Vanha tapa oli ottaa lämmikettä talvisilla matkoilla. Ryyppyjä oli tarjolla niin markkinoilla kuin käräjäpaikoillakin. Käräjätuvassa jaettiin usein pikasakkoja juopuneille järjestyksen säilyttämiseksi.

Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Tuomio tuhopoltosta ← Aatami Vilpunpoika → Aatami Heikinpojan uudistila