Uudistilat ja torpat

Nyrölän kylä alkoi kasvaa 1700-luvun lopussa. Torpat ja uudistilat hyväksyttiin käräjillä kruununvoudin ja lautamiesten tekemien katselmusten perusteella

Soukkajärven kylän yksitoista isäntää kutsuttiin käräjille vuonna 1804 sopimaan torppien vuokrista. Oikarissa oli kolme osataloa ja kolme torppa. Oikarin talojen verotusarvo oli yhteensä 1/3 manttaalia. Nyrölässä oli neljä taloa ja yksi torppa:

Ristola 14.9.2016.
  • Nyrölän talon puolikas, isäntä Risto Tuomaanpoika, verotusarvo 1/12 manttaalia
  • Nyrölän talon puolikas, isäntä Juha Heikinpoika,  verotusarvo 1/18 manttaalia
  • Mäkiaho, entinen torppa, isäntä Erkki Erkinpoika, verotusarvo 1/18 manttaalia
  • Hepomäki, entinen torppa, isäntä Heikki Heikinpoika, verotusarvo 1/18 manttaalia
  • Likolammen torppa.

Likolampi oli Mäkiahon alainen torppa, josta ensimmäinen vuokrasopimus oli tehty vuonna 1781. Torppari Simo Simonpoika Pokelainen maksoi vuokraa ensimmäisenä vuonna 16 killinkiä, seuraavat viisi vuotta 32 killinkiä ja sitten kaksi riksiä vuodessa. Torppa lienee sijainnut Likolammen lähellä nykyisessä Uuraisten kunnassa, ja ollut myöhemmin nimeltään Likola.

Aatami Heikinpojan uudistila muodosti kuudenneksen Nyrölän talosta. Jotkut pitivät sitä torppana, koska se sijaitsi kaukana kantatalosta.

Torpan paikka Päiväkunnanmaalla
Vanha savupirtti Vermlannin suomalaismetsistä.

Mäkiahon emäntä Marketta Nuutintytär oli luvannut torpan paikan Päiväkunnanmaalta. Risto Tuomaanpoika vaati torpan rakentamisen keskeyttämistä, koska paikka määrättäisiin isojaossa hänen tiluksiinsa. Käräjillä Mäkiahon Erkki myönsi, että Nyrölässä oli tilaa Riston torpille, mutta kiisti, että juuri tämä olisi hänen torppansa.

Riston vaatimus hyväksyttiin, koska rakentaminen oli aloitettu ilman muiden kylän isäntien lupaa ja laissa määrättyä katselmusta. Marketta tuomittiin maan luvattomasta valtauksesta viiden hopeataalerin sakkoon ja maksamaan riksin Riston oikeuskuluja. Torppari menetti kaiken torpan eteen tekemänsä työn kylän talollisille.

Risto Tuomaanpoika oli huonoissa väleissä mäkiaholaisten kanssa. Mäkiahon vanha isäntä Erkki Heikinpoika väitti käräjillä, että Risto oli käynyt heillä juovuksissa, parjannut Marketta-emäntää ja heiluttanut vihaisena veistä heidän pojalleen.

Purun uudistila

Mäkiahon vävy Joonas Jaakonpoika ja Kaisa Erkintytär perustivat uudistilan Purnunpelto-nimiselle palstalle, jonka Marketta Nuutintytär lahjoitti heille 19.10.1785. Risto Tuomaanpoika vaati käräjillä puolta torpan vuokrasta, koska torppa sijaitsi talojen yhteisellä maalla, tai torpan rakentamisen keskeyttämistä isojaon valmistumiseen asti.

Joonas Jaakonpoika oli saanut uudistilan laillisen tarkastuksen jälkeen ja tehnyt siellä paljon työtä. Joonaksen mielestä Mäkiahon kotipeltojen vieressä sijaitsevaa uudistaloa ei voitu isojaossa liittää Riston taloon, jonne oli matkaa neljännespeninkulma. Risto pysyi vaatimuksessaan ja väitti rakentamisen haittaavan ulkotilustensa ja laidunten käyttämistä.

Nimismies ja lautamiehet pitivät elokuussa 1787 uudistalon paikalla katselmuksen. Purnunpellon todettiin sijaitsevan peninkulman kymmenesosan etäisyydellä Mäkiahon talosta. Asuinpirtin ja hevostallin rakentaminen oli aloitettu; seinät oli salvottu kuusitukeista. Peltoa oli raivattu 17 kapanalaa. Paikalla oli 10 tynnyrinalaa pelloksi sopivaa maata, missä multa oli punertavaa ja mustaa ja kiviä oli vähän. Purnuniittu oli raivattu, ja lisää voitiin raivata Purnunkorvesta ja 1/8 mailin päästä talosta Sirpiahonaluskorvesta.

Ei sitä uskoisi.

Katselmuksessa olivat paikalla kaikki Soukkajärven isännät. Uudistalon rakentamista vastusti vain Risto Tuomaanpoika. Risto ei halunnut lisää torppia Nyrölään, varsinkin koska hänellä ei ollut yhtään torppaa. Katselmuksen jälkeen Riston vaatimukset hylättiin. Joonas ja Kaisa saivat syksyllä 1791 omistusoikeuden tilaan, joka nimettiin Puruksi.

Kylällä katsottiin Riston menetelleen väärin Joonasta ja Kaisaa kohtaan. Sitä pidettiin myöhemin syynä mikkelinpäivän 1791 tapahtumiin.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Kiistat kaskimaista ← Uudistilat ja torpat → Mikkelinpäivä 1791