Vilppu Nuutinpoika

 

Vilppu Nuutinpoika mainitaan henkikirjassa parikymppisenä Nyrölässä vanhempiensa luona ja sitten itsellisenä vaimonsa Kaisa Olavintyttären kanssa. Kaisan isännimenä on toisinaan Erkintytär.

Itsellinen teki töitä kylän taloissa ja todennäköisesti harjoitti kaskiviljelyä isäntien kanssa. Itsellinen saattoi viljellä omaakin kaskea ja maksaa osan sadosta vuokrana talollisille. Vilpun vanhempaa veljeä Mattia kutsuttiin yhtiömieheksi, ennen kuin hänestä tuli Nyrölän isäntä, mutta muutoin asiakirjoissa näkee harvoin tätä nimitystä Nyrölässä. Raskaaseen ja välillä kuumaan ja nokiseen työhän tarvittiin monta miestä ja myös talon naisia ja lapsia.

Vilppu ja Kaisa asuivat rippikirjojen mukaan Mäkiahossa, jonka emäntä oli Vilpun sisar Marketta Nuutintytär. Myöhemmin perhe asui Koppelissa. Lastenkirjan mukaan perheessä oli ainakin viisi lasta: Anna, Aatami, Juha, Eeva, Vilppu ja Liisa. Juha ja Eeva kuolivat pieninä isorokkoon.

Vilppu Nuutinpoika kuoli rippikirjan mukaan vuonna 1792, mutta häntä ei ole haudattujen luettelossa. Se viittaa jotenkin epätavalliseen kuolemaan. Vilpun kohtalo paljastui Laukaan käräjien pöytäkirjoista, joissa kerrotaan mikkelinpäivän 1791 tapahtumista.

Vilpun ja Kaisan pojat

Aatami Vilpunpoika oli nuorena miehenä kesti, sitten lampuoti ja lopulta Koppelin isäntä. Koppelin talon omistuksesta käytiin kiistoja vuosien ajan Laukaan käräjillä.

Vilppu Vilpunpoika oli Rautalammin komppanian Soukkajärven ruodun varamies ja sotamies vuosina 1791–1805. Hänen sotilasnimensä oli reserviläisenä Wigge ja sotilaana Wid. Asiakirjoissa on muitakin lisänimiä, kuten Weck ja Vik. Ruotusotilaana Vilppu asui vaimonsa Vappu Vilpuntyttären kanssa Nyrölässä ja Oikarissa ja muutti sitten Uuraisten kautta Keuruulle. Vilppu Vilpunpoika kuoli haudattujen luettelon mukaan Nyrölässä 62-vuotiaana leskenä ja kulkurina.

Vilpun ja Kaisan tytöt

Vilpun ja Kaisan tyttäret muuttivat pois Nyrölästä. Heidän vaiheistaan ei ole varmaa tietoa, sillä muutoista ei ole tarkkoja merkintöjä kirkonkirjoissa. Lisäksi tyttöjen syntymävuodet näyttävät menneen sekaisin jo Jyväskylän lastenkirjoissa ja naapuripitäjän Petäjäveden rippikirjat näiltä vuosilta ovat kadonneet.

Liisa Vilpuntytär saattoi olla myöhemmin Petäjävedellä Ala-Kintauden kylän Räihässä itsellinen Antti Yrjönpojan vaimo, joka oli kuollessaan samanikäinen, 45-vuotias, kuin Nyrölän Liisa olisi ollut.

Anna Vilpuntytär saattoi olla Petäjäveden Kintaudella tapaninpäivänä 1803 vihitty Räihän piika, joka asui sitten miehensä, Kintauden kylän Vasikkalan lampuodin pojan Heikki Antinpoika Halttusen kanssa rippikirjan mukaan itsellisenä Saarijärven Kangashäkissä.

Maria Vilpuntytär oli todennäköisesti Nyrölässä 1. päivänä joulukuuta 1806 vihitty morsian. Vihkiluettelossa on sulhasen nimi, renki Matti Antinpoika, mutta morsiamen nimi puuttuu. Pariskunta asui rippikirjan mukaan Koppelissa ja sitten itsellisinä Jyväskylän Mattilassa ja Puuppolassa. HISKI:n haulla paljastuu, että leski Matti Antinpoika vihittiin Puuppolassa kesällä 1831. Maria Vilpuntyttären nimeä ei löydy haudattujen luettelosta, mutta rippikirjasta nimi on vedetty yli ja sen tilalle kirjoitettu Matin toinen vaimo Heta Matintytär. Niin näkymätöntä voi naisen elämä olla.


Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Marketta Nuutintytär ← Vilppu Nuutinpoika → Kiistat kaskimaista