Kirsti Nuutintytär

Kirsti Nuutintyttären äidin Maria Eskontyttären perukirjaan on kirjattu Kirstin myötäjäiset:

  • lehmä
  • kaksi lammasta
  • kaksi karitsaa
  • porsas
  • sirppi ja
  • kaksi tynnyriä ruista.

Perukirjassa mainitaan Kirstin puoliso Yrjö Yrjönpoika Palokan kylän Mannilasta. Avioliitto solmittiin vuoden 1745 tienoilla. Silloin maksettiin leimavero Palokan nuoren miehen Yrjön ja Nyrölän piian Kirstin kuulutuksista. Morsiusparin iästä ei ole tietoa, koska tältä ajalta ei ole säilynyt kirkonkirjoja.

Suomen asutuksen yleisluettelossa Kirsti on Jyväskylän kylän Mannisen talossa Yrjö Yrjönpojan vaimona vuodesta 1746 alkaen, mutta jo vuonna 1756 Yrjön vaimona on Maria.

Heikki Vuorimies on julkaissut tietoja Jyväskylän seudun ruotusotamiehistä vuodesta 1710 Ruotsin valtakauden loppuun. Vuorimiehen mukaan Yrjö Niemen eli Mannisen ja Kirsti Nuutintyttären poika oli ruotusotilas Pekka Lind.

Palokan tiluskartta vuodelta 1769

Mannisen talon maat Palokkajärven länsirannalla ovat nykyisin Mannilan kaupunginosaa Jyväskylässä. Heikki Rantatuvan Vanhat kartat-portaalissa on isojakoon liittyvät Palokan kylän tiluskartat vuodelta 1769, josta osa tässä:

Mannilan tilukset numerolla 2 Palokan kylän tiluskartassa vuodelta 1769. Kartan piirsi A. R. Helldaj.

Siirry edelliselle / seuraavalle sivulle:

Vappu Nuutintytär ← Kirsti Nuutintytär → Marketta Nuutintytär


Lähteet:

Vuorimies Heikki, 1989: Jyväskylän seudun ruotusotamiehet vuodesta 1710 Ruotsin valtakauden loppuun. Jyväskylä.

Vuorimies, Heikki: Avioliittokuulutusten leimaveroluetteloita vuosilta 1733 – 1748, Laukaa (sis. Jyväskylän kappelin), 2003.